Κυριακή, 26 Μαΐου 2013

Συνταγές !!!



1. Βλαστάρια κάπαρης
Μαζεύουμε τα τρυφερά βλαστάρια του φυτού (3-4 δάχτυλα πάνω πάνω)και αφού τα πλύνουμε
τα τοποθετούμε σε κάποιο  δοχείο ή τάπερ που να μπορούμε να το γυρνάμε εύκολα,
και τα καλύπτουμε με νερό. Κάθε μέρα, αλλάζουμε το νερό, για 1 εβδομάδα μέχρι να ξεπικρίσουν Δοκιμάστε 1 κοτσανάκι να δείτε εάν είναι εντάξει, αλλιώς αφήστε 1-2 μέρες ακόμα, αλλάζοντας 
πάντα το νερό. Αφού ξεπικρίσουν, τα βάζετε σε βάζο γυάλινο με ξύδι μόνο, και είναι έτοιμα.
Τρώγονται και σκέτα σαλάτα, με βραστές πατάτες, και  μέσα σε όλες τις σαλάτες.

2. Αμπελοβλάσταρα  τουρσί
Ζεματάμε τα πολύ τρυφερά κλαδάκια βλασταράκια , τους έλικες και τα πολύ μικρά φυλλαράκια
για 2-3 λεπτά, τα στραγγίζουμε  πολύ καλά (βγάζοντας τα απο την κατσαρόλα τα βάζω κατευθείαν
στο σουρωτήρι  και τα αφήνω λίγες ώρες.) Κατότιν τα βάζουμε σε γυάλα, καλύπτοντάς τα με  
μείγμα από ίση ποσότητα ξύδι (από λευκό κρασί ή μηλοξυδο ) και άρμη (2-3 κουταλιές της σούπας
αλάτι για κάθε φλιτζάνι νερό). Βάζουμε και μερικές σκελίδες σκόρδο και τα αφήνουμε 2-3 εβδομά
δες να μαριναριστούν. Σερβίρονται και μόνα τους σαν μεζεδάκι για ούζο, αλλά και με όλες τις σαλάτες εποχής (πατάτες, κολοκύθια κ άλλα λαχανικά).
Τα λίγο μεγαλύτερα φυλλαράκια μπορούμε μετάτο ζεμάτισμα, να τα κόψουμε από το κοτσάνι
να τα αλέσουμε στο μπλέντερ και να τα έχουμε στην κατάψυξη, διότι μπορούμε να βάλουμε 
1-2 κουταλάκια σε ωμές σαλάτες, σε ριζότο με άλλα λαχανικά, σε ζύμη ψωμιού για ευωδιαστές
αμπελολαγάνες, γενικά η γεύση των αμπελόφυλλων συμπληρώνει κάθε είδους πέστο.

3. Λικέρ δάφνης
Τα υλικά που χρειαζόμαστε είναι :
25 φύλλα δάφνης, 500 ml τσίπουρο και 400 γρ ζάχαρη
Αφού πλύνουμε  τα φύλλα, τα απλώνουμε σε πετσέτα να στεγνώσουν καλά. 
Τα τοποθετούμε σε γυάλα μαζί με το τσίπουρο γιά 1 μήνα.
Μετά φτιάχνουμε σιρόπι με τη ζάχαρη και 500 ml νερό και αφού κρυώσει, το προσθέτουμε στη δάφνη. μετά 20 μέρες το σουρώνουμε και είναι έτοιμο.

Λοιπόν και μία διαπίστωση.. Το αμπέλι είναι η χαρά της ανακύκλωσης..
Η ρίζα και ο κορμός σκαλίζονται πολύ ωραία, τα μεγάλα φύλλα γίνονται ντολμάδες, τα μικρότερα
γίνονται πέστο, οι κορυφές τουρσί, τα  σταφύλια τρώγονται, το κρασί πίνεται, και νομίζω ότι με το χυμό της αγουρίδας φτιάχνεται μία εξαιρετική σκορδαλιά, αντί για λεμόνι (δεν το έχω δοκιμάσει θα το διαπιστώσουμε εν καιρώ), άλλωστε οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν το χυμό αγουρίδας
αντί για λεμόνι σε ξινές σάλτσες, ο οποίος είναι καλός επίσης για μαρινάρισμα ψαριού και λευκού κρέατος.  
Λοιπόν αυτά ξέρω.. εάν γνωρίζετε εσείς και κάποια άλλη χρήση, συμπληρώστε τη...
Καλή επιτυχία σε ότι φτιάξετε .....

14 σχόλια:

  1. ευχαριστούμε που μοιράστηκες μαζί μας αυτές τις υπέροχες συνταγές. Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να είσαι καλά Ράνια μου.....!!
    Το λικέρ της δάφνης νομίζω ήταν πολύ ενδιαφέρον και έπονται και τα υπόλοιπα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα,Master της γεύσης!
    Οι συνταγές καταγράφονται σε word μπας και αξιωθώ κάποτε να ασχοληθώ....
    Φιλάκια κτμτρ και καλημέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kalhmera!!! poli omorfo blo sigxaritiria!! de pianoun poli ta xeria mou alla tha dokimaso na ftia3o kati! hahah
    to xo pio poli me ta glika ine i alithia!!! se ''akoloutho'' , elpizo na peraseis kai apo mena kapia stigmi, an kai ine telios..allou ifous :P
    bravo sou kai pali!!
    sharingthepointofiview.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πόσα χώρεσε αυτή η ανάρτηση και όλα από τα πλούτη,που μας χαρίζει η φύση!
    Η κάπαρη μ΄αρέσει,αλλά εδώ δεν έχω δει,όσο για τα αμπελοβλάσταρα,θα κόψω από την κληματαριά μας-φυλλαράκια έχω ήδη στον καταψύκτη.
    Λικέρ δάφνη δεν έχω ακούσει,αλλά η αγαπημένη μου δάφνη καμαρώνει στην αυλή μου.
    Καλή εβδομάδα-φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να'σαι καλά, Ράνια , για τις νόστιμες συνταγές που μάς έδωσες! Απλές αλλα εύγευστες! Καλή και .. νόστιμη εβδομάδα να'χεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα Ράνια μου,ευτυχ,ως μπαίνοντας σήμερα στο μπλόγκ,ανακάλυψα ότι δενείχα γραφτεί!!κάλλιο αργά όμως πάρα ποτέ!!οι συνταγές σου καταπληκτικές καί όχι μόνο!!ότι νάναρτήσεις είναι πρωτότυπο και πολύ χρήσιμο !!!πολλά φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ράνια χαίρομαι που βρεθήκαμε! Πολύ όμορφες οι συνταγές που μας δίνεις! Λίγο που διάβασα έχουμε πολλά κοινά ενδιαφέροντα! Πάω να χαζέψω και τα προηγούμενα ποστ σου!
    Θα τα λέμε!
    Φιλάκια από Ν Αφρική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα Ράνια μου!!Σέ ευχαριστώ πολύ γιά τίς υπέροχες συνταγές σου!!Τίς αποθήκευσα!!Ισως επιχείρησω νά φτιάξω τό λικέρ δάφνης!!Καλή εβδομάδα!!Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα Ράνια μου!!Σέ ευχαριστώ πολύ και εγώ γιά τίς υπέροχες συνταγές σου!Έφτιαξα λίγο κάπαρη με τελείως διαφορετική συνταγή που μάλλον δεν θα ξεπικρίσει ποτέ από ότι κατάλαβα. Αλυριο λέω να μαζέψω άλλη και να δοκιμάσω την δική σου! Καλό βράδυ1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΡΑΝΙΑ ΜΟΥ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙΣ!!!!!ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΦΙΛΙΑ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ράνια μου ευχαριστώ για την επίσκεψή σου!!Χαίρομαι που ανταμώσαμε!!Υπέροχες και πατροπαράδοτες οι συνταγές σου!!!Το λικέρ δάφνης δεν μου γλυτώνει!!!Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ράνια τι ωραίες συνταγές , με τράβηξε να τισ κάνω όλες , βέβαια δεν ξέρω που να βρω βλαστάρια κάπαρης, αμπελοβάσταρα θα βρώ τέτοια εποχή πρέπει να μαζέψω? Τα φ'θλλα δάφνης να είναι φρέσκα? πολλες ερωτήσεις χα χα , πολλά φιλιά Μαίρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύ ενδιαφέρουσες οι συνταγες σου!Πρώτη φορά βλέπω συνταγή για λικέρ δάφνης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή