Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Δείγματα τέχνης !!

Η αγάπη μου για τα χειροποίητα παλιά αντικείμενα με έσπρωξε να φωτογραφίσω τις γνωστές σε όλους τους παλιούς φίλους σιδερένιες λάμες, τα ποδόμακτρα, που υπήρχαν στις εξώπορτες στα παλιά σπίτια...


Από το 1920 όλα τα σπίτια είχαν αυτά τα περίτεχνα σιδεράκια, μια και οι δρόμοι είχαν χώμα και όχι άσφαλτο, για να μπορεί όποιος έμπαινε στο σπίτι να σκουπίζει τις λάσπες απ τα παπούτσια του.


Και όλα αυτά μέχρι το 1960 περίπου που άρχισε η οικοδομή στην Αθήνα και δυστυχώς εξαφανίστηκαν όλα αυτά μαζί με τα μαρμάρινα σκαλοπάτια τους. Και όσα έχουν παραμείνει, στρώσε και ξαναστρώσε τα πεζοδρόμια, έχουν εξαφανιστεί ....


Εγώ πάντως, θα συνεχίσω να τα ψάχνω εννοείται !!!!!!

Και άλλο ένα υπό εξαφάνιση είδος είναι τα ρόπτρα, που και αυτά τα λατρεύω και ιδού μερικά που "αλίευσα" απ το διαδίκτυο !!!!





Είναι κι αυτά τόσο περίτεχνα, αληθινά έργα τέχνης !!!!!

Και ένα παραδοσιακό θέμα, που ανακάλυψα στο σπίτι εξαδέλφης. Παλιές φωτογραφίες που για να φυλαχτούν, ράφτηκαν η μία δίπλα στην άλλη μια και δεν υπήρχαν τότε βέβαια άλμπουμ για να τις τοποθετήσουν !!!!


Και η πίσω πλευρά τους, τυπωμένη σαν κάρτα !!!


Και να σας δείξω και τα νέα μου ψαλιδάκια που απέκτησα γιατί συλλέγω ΚΑΙ ψαλιδάκια !!!


Σας εύχομαι καλό υπόλοιπο Καλοκαιριού και καλό μήνα !!!!!








15 σχόλια:

  1. Very nice door handles!! Our grandmothers also sewed in such way postcards and photos. Sometimes they made boxes from cards)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλό μήνα Ράνια μου. Ένα ποδόμακτρο έχουμε και εμείς στο πατρικό μου που το περισώσαμε από το πιο παλιό σπίτι που υπήρχε εκεί. Τα ψαλιδάκια σου είναι πολύ χαριτωμένα.
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. J'ai adoré les poignées de porte et les ciseaux !
    Bonne fin de journée !
    Anna

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ράνια, τι ομορφα είναι όλα αυτά!! Καλόν μηνα!! Με υγεία!! Και... τέχνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Je ne savais pas que tu collectionnais les ciseaux, moi aussi, bonne journée, bizzzzzzzz
    Corinne

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΡΑΝΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑ............τελειαααααα κ μενα μου ρχετε καμια φορα ιδεα να ασχοληθω μονο με ενα θεμα....εμειναν τα ματια μου κ με τα ποδομακτρακ τα ροπτρα....δεν εχουμε εδω ουτε ενα θυμαμαι ενα σ ενα παλιαο σπιτι που αυτοι που το αγορασαν το αλλαξαν!!!τι κριμααααα....δες αν θες το κολλημα που εφαγα εγω με τις παλιες σιδερενιες πορτες...στο φβ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι συλλογές μας πάνε..παλιά..θυμάσαι τα σκαλιστά;Αν το ήξερα θα σου κρατούσα πολλά τέτοια που είχα μα που δεν τα κράτησα .Είδα το μεταλλικό για τα πόδια..είχαμε τέτοιο στο πατρικό μου στη Τσιμισκή έξω από την εξώπορτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το μεταλικό ποδόμακτρο απαραίτητο αξεσουάρ στα σκαλοπάτια της εξώθυρας κάθε νεοκλασικού....ελάχιστα έχουν απομείνει πιά όπως και τα μπρούτζινα ρόπτρα ...Η συλλογή σου με τα ψαλιδάκια θαυμάσια, εύχομαι να εμπλουτίζεται σύνέχεια !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 'Oπως σου έγραψα και στο FB, χάρηκα όταν είδα ένα ποδόμακτρο σε μία σύγχρονη μονοκατοικία της περιοχής μου. Τα ρόπτρα είναι πανέμορφα!!!!!
    Όσο για τις συλλογές σου...και μου... στο τέλος θα βγούμε εμείς από τα σπίτια για να χωρέσουν...χα χα! Πολύ όμορφα τα ψαλιδάκια σου...το ένα το έχω κι εγώ!!!!!
    Φιλάκια και καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καθε φορα που θα περασω να τα πουμε Ρανια μου ολο και κατι που έχει χαθει και εχει περασει θα δώ και χαιρομαι γιατί και μενα μου αρεσουν τα παλια τα θυμαμαι και εγω αυτά στην Θεσσαλονικη ... τα είχα οπως λενε τα κορίτσια τα μεγαλα σπιτια ..να σκουπιζουν τις λασπες.. τα ρόπτρα υπαροχα .. εργα τέχνης φιλη μου... αλλα τα ψαλιδακια σου μου εκελψαν την καρδια... χαιρομαι που είμα παλι εδω και τα λεμε μετα απο ακουσια απουσία μου...!!
    περασα και απο την προυγουμενη αναρτηση σου να είναι καλορίζικο το ζευγαρι .. και οπως παντα τα χρυσα σου τα χερια εκαναν κατι πρωσοποικο για τον καθενα τους.. ωραι και η διαδρομη που κάνατε.. μονο χαρουμενα απο εδω και περα ευχωμαι... να περνας καλα΄.. καλο Αυγουστο να περασεις....φιλακιααααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Aχ, εδω να δεις στα παλια αρχοντικα σπιτια, τι θεμα θα ειχες να φωτογραφισεις! Πολυ υλικο σου λεω!
    Kαλε, τι ομορφα ψαλιδια ειναι αυτα;;;;;; Τελεια!
    Kαλο μας μηνα! ΣΣΣMOYTΣ πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Las aldabas son muy bonitas y el limpia pies muy original que pena que se pierdan esas costumbres.
    felicidades por las tijeras.
    Bss

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αχ , αυτές οι συλλογές, Ράνια μου!
    Σε λίγο θα βγούμε εμείς από τα σπίτια μας.
    Τα ποδομακτρα, πολύ χρήσιμα παλαιότερα, είχαμε κι εμείς στη μονοκατοικία πριν πέσει θύμα της ανοικοδόμησης.
    Τα πόμολα μου αρέσουν πάρα πολύ .
    Ψαλιδακια, είχα σκεφτεί κι εγώ να μαζεύω, αλλά δεν με έπαιρνε.
    Φτάνουν οι δακτυλήθρες.
    Δεν ξέχασα αυτές που σου υποσχέθηκα, αλλά περιμένω να έρθει η κόρη μου από το κάμπινγκ για να σου τις στείλω. Αλλιώς, τέλος του μήνα.
    Να περνάς καλά.
    Δεν ειμαι σίγουρη ότι θα μείνει το σχόλιο λόγω αδύναμου σηματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύ ομορφα!
    Καλή συνέχεια
    Φιλια πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή