Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Μια φορά μια γειτονιά ......

Αυτό είναι το δρώμενο που ζητήθηκε από την Πέτρα http://pistos-petra.blogspot.gr/2016/03/mia-fora-mia-geitonia.html και βέβαια βρήκα την ευκαιρία να μιλήσω κι εγώ λίγο για τη δική μου γειτονιά....

Τα λατρεμένα Εξάρχεια !!!
Τι να εξιστορήσω και τι να πρωτοθυμηθώ από αυτή την τόσο μποέμικη και ιστορική γειτονιά της Αθήνας. Ήταν ανέκαθεν και είναι ακόμα τόπος κατοικίας πολλών πνευματικών ανθρώπων, ποιητών, καλλιτεχνών, πολιτικών, μουσικών, συγγραφών, τραγουδιστών. Είναι μία γειτονιά που διαθέτει απ΄ όλα: Θέατρα, Ωδεία, Εκδοτικούς Οίκους, Εκκλησίες, ταβερνάκια, εστιατόρια, καφενέδες, μεζεδοπωλεία, βιβλιοπωλεία και ότι άλλο ζητήσει η ψυχή σας.
Ενδεικτικά να αναφέρω σημαντικά πρόσωπα της χώρας μας που έμεναν στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων : Γύζης, Χαλεπάς, Σουρής, Παλαμάς, Ξενόπουλος, Μυριβήλης, Τρικούπης, Μερκούρης, Λαπαθιώτης (του οποίου το σπίτι υπάρχει ακόμα και είναι προς ανακαίνιση ..... όταν δε μικρή, σχολούσαμε τα πιτσιρίκια του Δημοτικού περνάγαμε από μπροστά και χαζεύαμε που γυρνούσαν ταινίες στην ωραία αυτή του)


Από πιο νεώτερους : Λαμπέτη, Χωματά, Αλεξανδράκης (συμμαθητής της μαμάς μου), Κάλλας, Κούν (στο σπίτι που έμενε επί της Ζωοδόχου Πηγής μπήκαν τα θεμέλια επί κατοχής του 1ου Θεάτρου Τέχνης), 

Η πινακίδα υπάρχει βέβαια, αλλά σε κατάσταση άσχημη... Το δε κτίριο, που έχει και μία φανταστική εσωτερική αυλή στέκει αγέροχο και σε καλή κατάσταση !


Επίσης να αναφέρω τον Κατράκη με τη Λίντα Άλμα, τον Γ. Μιχαλόπουλο, τον Ταχτσή, τον Φρέντυ Γερμανό, την Βέμπο και πιο νέους Σιδηρόπουλος, Άσιμος και πολλοί άλλοι που δεν φτάνει μία ανάρτηση για να τους αναφέρω όλους, μαζί με αυτούς που μένουν και σήμερα!!!
Εδώ γυρίστηκε επίσης η ταινία "Στέλλα" με τους Φούντα και Μελίνα Μερκούρη ...





Δεν γίνεται να μη θυμηθώ τους θερινούς κινηματογράφους με τη μυρωδιά από αγιόκλημα να πλημμυρίζει την ατμόσφαιρα και τα θέατρα της Λεωφ, Αλεξάνδρας, που αυτή η μάντρα του ΠΑΡΚ είχε αναστενάξει από το σκαρφάλωμα !!!!  Το Άλσος μέσα στο Πεδίον του Άρεως με τον αξέχαστο Οικονομίδη που έμενε και δίπλα μας !!!! Τη μουσική που ακούγαμε από το σπίτι του Ξαρχάκου και τη φωνή της Βίκυς Μοσχολιού !!!! Λόγω του Πολυτεχνείου δε πλήθος φοιτητόκοσμου νοίκιαζε σπίτια στη γειτονιά και τα πάρτι έδιναν κι έπαιρναν κάθε βράδυ με τη μουσική στη διαπασών και τραγούδι και χορό μέχρι πρωίας !!! Όσο για το παιχνίδι στο Λόφο του Στρέφη.... τι να πω..... με τις ώρες κρυφτό, κυνηγητό και τσουλήθρα στα νεροφαγώματα του λόφου !!!! Και βέβαια όλα τα σπίτια  κλασσικά, καλόγουστα  (που πολλά υπάρχουν ακόμα), με εξωτερικές αυλές γεμάτες λουλούδια και πολλές γαζίες !!! Ένα σπίτι που στέκει ακόμα της εποχής στο Λόφο, ο Αίολος..
.

Και η τέχνη του δρόμου δεν θα άφηνε βέβαια τα σκαλιά του λόφου ανεκμετάλλευτα .......


Είναι τόσοι πολλοί οι αξιόλογοι και ενδιαφέροντες συνάνθρωποι μας που μένουν ακόμα  και ΄σήμερα στη γειτονιά μου, αλλά αρκετά σας κούρασα. Ήθελα όμως να γνωρίσετε και την άλλη πλευρά των Εξαρχείων από αυτή που έχετε συνηθίσει......... Και σας αφήνω με μία παλιά φωτογραφία της περιοχής από το λόφο του Στρέφη μέχρι την πλατεία Εξαρχείων που παλιά λεγόταν Πυθαράδικα, μια και λόγω του νταμαριού που υπήρχε εδώ, υπήρχαν και πολλοί έμποροι πυθαριών !!!!



Σ ευχαριστώ πολύ Πέτρα που μου έδωσες την ευκαιρία να μιλήσω για τη γειτονιά μου !!!!!!!!!!
Τα φιλιά μου !!!

29 σχόλια:

  1. Αυτές οι γειτονιές της Αθήνας, που τις ζωντανεύουνε οι μνήμες μας αλλά και η καθημερινότητά μας !!!Να είσαι καλά Ράνια μου που μας έδωσες τη μαρτυρία σου...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε γειτονιά θρύλο ζεις Ράνια μου και μας την παρουσίασες με πολύ όμορφο τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Спасибо за путешествие по улицам вашего города!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για κάποιον λόγο, αγαπώ την γειτονιά σου! (Εκτός του είσαι εσύ εκεί, καλέ!)
    Την έχω επισκεφτεί 2-3 φορές και ομολογώ πως δεν γνώριζα πως ο συντοπίτης μου ο Σουρής, έμενε εκεί!
    Υπέροχη η ανάρτηση-ανάμνηση-ξενάγηση, κορίτσι μου!
    Μια μεγάλη αγκαλιά και πολλά-πολλά ΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ! Καλό βραδάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ράνια πολύ όμορφη και συγκινητική η περιήγηση σου στα Εξάρχεια.Την περιοχή αυτή την ξέρω ελάχιστα και ξέρω πολύ καλά ότι έχω χάσει πολλά.....Εξαρχειακά επεισόδια!
    Μικρή είμαι όμως(χα,χα) και προλαβαίνω να επανορθώσω!
    Τις φιλούρες μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. τι ομορφη γειτονειά, παρ' ότι δεν έχει καλό όνομα... είναι σπουδαία!!!
    νάσαι καλά! Ράνια μου!!! κι όλος ο κόσμος των Εξαρχείων!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σαν νέα (τότε) και Αθηναία, περνούσα από την γειτονιά σου πολύ συχνά, αλλά ομολογώ ότι δεν γνώριζα αρκετά απ' όσα μας παρουσίασες, όπως π.χ. για το γύρισμα της 'Στέλλας' (ούτε που το φανταζόμουν!). Πολύ χάρηκα για όλα όσα έμαθα απ'αυτή σου την ανάρτηση, Ράνια μου!!!!
    Φιλάκια πολλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι ωραία ανάρτηση!!! Στα Εξάρχεια σύχναζα κι' εγώ σαν έφηβη αν και δεν έμενα εκεί. Μου άρεσε πάντα η "αύρα" αυτής της γειτονιάς, αλλά δεν ήξερα πολλά απ' αυτά που μας πληροφόρησες.
    Τι κρίμα να έχει γίνει τώρα πεδίο μάχης....
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αλίμονο! Εγώ σε ευχαριστώ από καρδιάς Ράνια μου, γιατί η πρωινή σου βόλτα, μου επεφύλασσε έναν άλλο κόσμο, όπως είπες κι εσύ. Έναν κόσμο τής Τέχνης (ναι, με Τ κεφαλαίο), που μεγαλούργησε μέσα σε μια γειτονιά, που σήμερα είναι τόσο άτυχη και παρεξηγημένη.. Είναι αλήθεια μεγάλη τύχη να έχεις μεγαλώσει μέσα σε μια τόσο κουλτουριάρικη γειτονιά! Σ' ευχαριστώ πολύ Ράνια μου και να είσαι πάντα καλά! Φιλιά πολλά :)

    Υ.Γ Κι εγώ στα φοιτητικά χρόνια, περνούσα πολύ ωραία στα Εξάρχεια, για καφεδάκι, για βιβλία και πολλά ρεμπετάδικα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν τα γνώριζα όλα αυτά!! Λατρεύω την Αθήνα και θα ήθελα να την έχω ζήσει στις δόξες της!! Καταπληκτική ανάρτηση!! Μου έδωσες φοβερή ιδέα αλλα σκέφτομαι πως μπορεί να γίνει.. Καλημέρα Ράνια μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. C'est beau un quartier qui a une vie et une identité aussi forte. J'ai beaucoup appris en te lisant. Je ne savais pas que Stella avait été tourné dans ce quartier alors que c'est un film que j'ai vu plusieurs fois.Je le reverrai avec un autre regard.
    Bonne journée chère Rania.
    Bises.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Υπεροχή ή βόλτα που μας επιφύλασσαν οι μνήμες σου στο χτες και στη γειτονιά σου.
    Πολλά φιλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Υπεροχή ή βόλτα που μας επιφύλασσαν οι μνήμες σου στο χτες και στη γειτονιά σου.
    Πολλά φιλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μυριάδες οι αναμνήσεις μου από τη γειτονιά σου, Ράνια μου!
    Στην εφηβεία μου, πού με έχανες πού με έβρισκες, στα βιβλιοπωλεία της και στα καφενεία της! (Έπαιζα και τάβλι!)
    Η αύρα της, ξεχωριστή.
    Σήμερα, πολλά έχουν αλλάξει (γειτόνισσά σου η κολλητή μου, κι έτσι το ξέρω), όμως στα πιο ήσυχα κι απόμερα σημεία των Εξαρχείων, έχω την αίσθηση ότι μια χρονομηχανή μ' έχει γυρίσει πίσω, στην πιο ανθηρή εποχή τους.

    Χάρηκα πολύ που σε βρήκα!
    Ευχαριστίες για το θαυμάσιο αφιέρωμα στη γειτονιά σου!
    Σε φιλώ!

    ΥΓ.1 Υποψιαζόμουν, μα δεν ήμουν σίγουρη, ότι το "φονικό" της Στέλλας είχε λάβει χώρα στην Καλλιδρομίου!
    ΥΓ.2 Γύρω στα 13 μου, κι έχοντας "ανακαλύψει" το σπίτι του Ξαρχάκου, συχνά βρισκόμουν τριγύρω, με την ελπίδα να τον ακούσω! (Δεν είχα την τύχη, όπως εσείς, ν' ακούσω τις μεγάλες μας φωνές να προβάρουν μαζί του...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστώ πολύ και θέλω να σου πω ότι αυτή η γειτονιά έχει ακόμα ιδιαίτερο χρώμα (πέρα από όσα περίεργα συμβαίνουν, γιατί άραγε ??) και ακόμα μένουν εδώ πολλοί καλλιτέχνες και αξιόλογοι άνθρωποι και ακόμα κυκλοφορούμε στο δρόμο και λέμε με όλους αυτούς καλημέρα και ανταλλάσσουμε απόψεις, γιατί κι αυτοί έχουν εγκλιματιστεί στο πνεύμα της γειτονιάς !!! Έχεις δίκιο η σκηνή αυτή έχει γυριστεί στο σταυροδρόμι Καλλιδρομίου, Ιουστινιανού, Οικονόμου και στη γωνία επάνω δεξιά στην Οικονόμου ήταν η ταβέρνα Παράδεισος που γυρίστηκαν οι άλλες σκηνές. Η μητέρα μου θυμόταν τα γυρίσματα της ταινίας. Όσο για την κολλητή σου μπορεί και να την γνωρίζω ????? Χάρηκα κι εγώ που βρεθήκαμε.... θα τα λέμε. Ευχαριστώ !!!!!

      Διαγραφή
  15. Αυτές οι παλιές φωτογραφίες που δείχνουν την Αθήνα χωριουδάκι είναι απίστευτες. Τα Εξάρχεια είναι μια γειτονιά με μοναδική ενέργεια και απειρες μνήμες! Τελικά αυτή η άσχημη μεγαλούπολη κρυβει κομμάτια μοναδικά!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τα Εξαρχια (όπως και άλλες γειτονιες βεβαια) είναι από τα πλέον ιστορικα σημεία της Αθηνας. Είναι κρίμα που πολλοί προσπάθησαν να αμαυρωσουν τη φημη τους αν και ευτυχώς γίνονται ακόμα πολλές επιτυχημένες προσπαθειες για αναπλαση της περιοχής από τους ίδιους τους κατοικους. εισαι πολλή τυχερη που τα εζησες όλα αυτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Για τα Εξάρχεια έχω ακούσει πολλά , όμως κξαθόλου δεν γνωρίζω αυτήν και πολλές άλλες περιοχές την Αθήνας .
    Μας περιγράφεις τη γειτονιά σου που βρίσκεται κοντά σε όλα και εκεί που άφησαν τα ίχνη τους σπουδαίοι άνθρωποι !!Το να ζεις μια γειτονιά μια ζωή μου φαίνεται μαγικό!!
    Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αγαπημένη η γειτονιά σου Ράνια μου, την έχω περπατήσει στα φοιτητικά τα χρόνια.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τι ωραία ανάρτηση, και τι ωραία γειτονιά. Τα σκαλιά στου Στρέφη τα ανεβοκατέβηκα αρκετές φορές σ'ένα φεστιβάλ Καραγκιόζη . AriadnefromGreece!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Υπέροχη η ανάρτησή σου Ράνια μου!!
    Σχεδον δέν ήξερα τίποτα γιά την περιοχή τών Εξαρχίων!
    Ευχαριστώ πού μοιράστικες μαζί μας όλες αυτές τίς σπουδαίες πληροφορίες καί φωτογραφίες!!Πολλά φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Υπέροχη βόλτα μας έκανες σε μια αγαπημένη γειτονιά! Παρόλο που δεν την γνωρίζω τόσο καλά όσο εσύ, τις λίγες φορές που την έχω επισκεφθεί με έχει μαγέψει.
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Τη ωραια ανάρτηση Ρενα μου ...
    ευχαριστω που μας πήγες βόλτα στην
    γειτονια σου ...να σαι καλα !!!
    φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Την έζησα τη γειτονιά σου αγαπητή μου Ράνια. Ήταν ένα όνειρο εκείνη την εποχή. Κρίμα που σήμερα οι κουκουλοφόροι την καταστρέφουν.
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Όμορφα μας περιέγραψες τη γειτονιά σου μια περιοχή που την ξέρω όχι όσο εσύ, αλλά την έχω περπατήσει πολλές φορές. Αξιόλογες περιοχές που τις καταστρέφουν και εγώ αναρωτιέμαι γιατί....
    Καλό σου βράδυ και καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Θα ομολογήσω ότι έκλεψα τη πρώτη εικόνα για..ζωγραφική.Κάποτε ζωγράφιζα στο εργαστήρι μου παλιά σπίτια σε κεραμικά πιάτα! Υπέροχες εικόνες,Καλημέρα Ράνια μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ράνια μου, πολύ σ' ευχαριστώ γι' αυτό το ταξίδι στη γειτονιά των παιδικών σου χρόνων, που γίνεται αφορμή να γνωρίσουμε την Αθήνα, που δεν ξέρουμε...
    Μάθαμε να συνδέουμε τα Εξάρχεια με πολλά δυσάρεστα (το μεταφέρω κομψά...) αλλά όχι με το πολιτιστικό παρελθόν που έχει. Ήταν σπουδαία ευκαιρία για μένα, να τη δω μέσα από τα μάτια σου και να την αγαπήσω.
    Καλή σου εβδομάδα, φίλη
    Σε φιλώ γλυκά
    Μαρίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Και μονο η λέξη Εξάρχεια εμεις που δεν ειμαστε απο την Αθηνα...μας παραπεμπει Ρανια μου σε αλλες σκεψεις .. αλλα τι καλα που εκανες και μας έδειξες και την καλή της όψη την καλιτεχνική που θα μεινει να θυμήζει σε όλους εσας που μενετε εκει να βλεπετε την ομορφια που κρύβει η γειτονια σου φιλη μου σόρυ που αργησα να διαβασω την αναρτηση σου πολύ μου αρεσε...να περνας καλα΄ φιλακιααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή