Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Λαογραφικά θέματα

Κεντημένα αλφαβητάρια


Γεια σας αγαπητοί φίλοι !!!
Μία καινούρια γραμματοσειρά που ανακάλυψα και βέβαια ξεσήκωσα σε ένα κομμάτι ύφασμα Αίντα που είχα πρόχειρο, κέντησα  και λίγες μπορντούρες και έτοιμο .


Η ανακάλυψη αυτή έγινε στο σπίτι μιας εξαδέλφης και γι αυτό θέλω να σας δείξω και άλλους θησαυρούς που η ίδια έχει διασώσει και διατηρεί με ευλάβεια από τη γιαγιά της.
Πρώτα απ όλα ένα καταπληκτικό πουγκάκι κεντημένο για να παίρνεις το αντίδωρο ή άρτο από την εκκλησία και να το μεταφέρεις σπίτι.


Επίσης πολύ  ωραία σεμέν ή γενικώς στρωσίδια σε πολύ ωραία υφάσματα και παραδοσιακά σχέδια









Αυτά λοιπόν για να θυμόμαστε και λίγο τις παλιές εκείνες γυναίκες που παρ όλη τη φτώχεια τους σε ότι κομμάτι ύφασμα έπεφτε στα χέρια τους, κένταγαν αριστουργήματα με νήματα που έβαφαν μόνες τους !!!

Αφιερωμένο και σε σας που αγαπάτε τα παλιά εργόχειρα !!!!

Και μια και βρισκόμαστε για τα καλά σε κλίμα παραδοσιακό να σας δείξω και φωτογραφίες από το σύλλογο γυναικών της Φυλής (Χασιάς) που οι γυναίκες του χωριού με μεράκι και κόπο έχουν δημιουργήσει 


Πολλά εκθέματα που έχουν διαθέσει άνθρωποι του χωριού και αντιπροσωπεύουν τη ζωή και τις ασχολίες των κατοίκων.


Ο κλασσικός γιούκος που  πριν το γάμο ήταν εκτεθημένα τα προικιά της νύφης και όποιος πέρναγε να τα δει άφηνε και το κάτι τις του σε χαρτονόμισμα συνήθως


Ο αργαλειός βέβαια απαραίτητος σε κάθε σπίτι για να υφανθούν τα χρειαζούμενα.


Και βέβαια οι κοπέλες του χωριού μάθαιναν και κέντημα !!
(Η κοπέλα μπροστά και κάτω με την κοτσίδα είναι αδελφή του πατέρα μου, που δυστυχώς κανείς τους δεν ζει πια, αλλά ήθελα να σας πω ότι είχε το πρωτότυπο για την εποχή, αλλά αρχαίο όνομα Κρεούζα)


Και ιδού μερικά έργα της εποχής



Και ένα μαξιλαράκι


Και βέβαια δεν θα μπορούσε να λείπει και το κουλούρι που είναι φτιαγμένο από ζύμη για τις ξεχωριστές στιγμές, γάμους, βαφτίσια !!!
Οι γυναίκες του χωριού μαζεύονται ακόμη και σήμερα και φτιάχνουν αυτά τα περίτεχνα σχέδια για να το στολίσουν !!!


Αν λοιπόν φίλοι μου βρεθείτε στην περιοχή μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την έκθεση, είναι υπέροχη !!! Και πάντα με χαμόγελο θα σας ξεναγήσει στο χώρο η αξιαγάπητη κ. Βαρβάρα !!!


Αυτά φίλοι μου με την παράδοση.....

Να σας δείξω τώρα την δημιουργία μου που έστειλα στην Αριστέα για το  " Άλλαξέ το" (http://princess-airis.blogspot.gr/) και που μου παγίδευσε κάθε όνειρο να γίνω μεγάλη καλλιτέχνης (χαχαχα)
Μια και την πρώτη μου δημιουργία την ανακοίνωσα οπότε ήταν άκυρη, αποφάσισα να φτιάξω μία μπομπονιέρα που μου ήρθε σαν από μηχανής Θεός για να στείλω κάτι 


Σκέφτηκα λοιπόν, λόγω της  κατασκευής της να την κάνω ονειροπαγίδα, αφού της πρόσθεσα χάντρες, δαντελίστες και ένα μικρό πλεχτό.


Δεν έχει σημασία που δεν πήρε βαθμούς, ευχαριστώ πολύ την Αριστέα για τη φιλοξενία και την άψογη διεξαγωγή του παιχνιδιού. Στο Διαγωνισμό κέρδισε η δημιουργία της Μαριάννας από το blog  http://latelierdemarieanne.blogspot.gr/, που αναμφισβήτητα ήταν καταπληκτικό !!!!!!

Και να κλείσω αυτή την ανάρτηση με δύο φωτογραφίες από τον εκθεσιακό χώρο της Φυλασίας, που θα τις αφιερώσω στην Πέτρα μια και μας ζήτησε φωτογραφίες με φλιτζανάκια και μια και τα παλιά κομμάτια τα λατρεύω.... ιδού η σχετική ανάρτηση http://pistos-petra.blogspot.gr/




Αυτά λοιπόν.... σας ευχαριστώ και σας χαιρετώ!!!

34 σχόλια:

  1. Ράνια μου, καθώς σε διάβαζα, αυτό ακριβώς σκεφτόμουν κι εγώ: Πως με ένα μικρό κομμάτι ύφασμα και λίγα νήματα, μπορείς να κάνεις θαύματα! (Να σου πω την αλήθεια, έχω δει σε φιλικά blogs τη διαδικασία βαφής νημάτων, ξέρει και η μαμά μου, αλλά... βαριέμαι λιγάκι!!!! Θα το επιχειρήσω όμως κάποια στιγμή!!!) ;-)
    Το κεντημένο πουγκάκι και το περίτεχνα διακοσμημένο ζυμαράκι με άφησαν άφωνη! Και η γραμματοσειρά είναι πανέμορφη!
    Η ονειροπαγίδα σου, ανεξαρτήτως βαθμολογίας είναι υπέροχη και ασφαλώς δεν περίμενες από εκείνη να μάθεις αν είσαι μεγάλη καλλιτέχνης γιατί ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΑΡΑ!!!
    Τί γλυκούλι το φλιτζάνι με το πορτοκαλί χρώμα και το κόκκινο τριαντάφυλλο!!!
    Σε φιλώ πολύυυυυυ, Ράνια μου!
    Καλό μεσημεράκι να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ράνια μου η ονειροπαγίδα σου με παγίδεψε και με καθήλωσε σε τούτη την ανάρτηση με τα παραδοσιακά και τα τόσο όμορφα που έφτιαχναν οι παλιές με τα πολύ λίγα υλικά που διέθεταν.
    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Сколько богатств было тобою обнаружено! Поздравляю со всеми ними!!
    И спасибо за чудесную экскурсию!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χαίρομαι για την υπέροχη γραμματοσειρά που ανακάλυψες, σπάνια και μοναδική και την αξιοποίησες τέλεια !!! Τέλειες και οι φωτογραφίες από το Σύλλογο γυναικών της Φυλής !!! Πραγματική αγάπη για την παράδοση και τη διάσωση των παλιών αντικειμένων, επίπλων, εργαλείων, υφαντών, κεντημάτων.....πολύ θα ήθελα να τα δώ όλα από κοντά και τα φλυτζάνια, εννοείται γιατί είναι τόσο μοναδικά όπως και τα παλιά εργόχειρα που μας έδειξες !!! Θαυμάσια όλα όμως ιδιαίτερα ξεχώρισα το πουγκάκι για το αντίδωρο.....είναι φανταστικό όπως και η ονειροπαγίδα σου, που παγίδεψε την προσοχή μου λόγω της ευρηματικότητας της κατασκευής της !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπέροχα ΄'ολα αγαπητή μου Ράνια. Και από που να αρχίσω.
    Στ΄αλήθεια κάποια εποχή το κέντημα ήταν η ομορφιά του σπιτιού. Πρόλαβα κάποια της αλησμόνητης μάνας μου.
    Υπέροχα όλα όσα μας έδειξες.
    Νάσαι καλά καλή μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από όλα έχει η ανάρτηση σου σήμερα Ράνια!
    Και πανέμορφα παλιά εργόχειρα και νέα γραμματοσειρά με την οποία θα κάνεις ευτυχισμένη την αγαπητή μας Κλαυδία,και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Φυλής που
    έχουν δημιουργήσει οι εκεί γυναίκες με τα εκθέματα της συλλογής τους.
    Αυτό που μου άρεσε ιδιαίτερα είναι η φωτογραφία με τα κορίτσια που μαθαίνουν κέντημα και αν η αδελφή του πατέρα σου είναι αυτή η πανέμορφη κοπέλα κάτω δεξιά με την χοντρή κοτσίδα τότε μπορούμε αβίαστα να πούμε ότι προέρχεσαι από όμορφο σόι Ράνια και μπράβο σου και εύγε!
    Καλή συνέχεια Ράνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ωραία η ανάρτησή σου, Ράνια μου!!!! Η γραμματοσειρά που αντέγραψες είναι πολύ ιδιαίτερη. Μπράβο και στην ξαδέλφη σου που έχει φυλάξει τόσα πολλά παλαιά εργόχειρα! Με ενθουσίασε το πουγκάκι για το αντίδωρο...τί ωραία ιδέα!!! Η φωτογραφία με την θεία σου, με το ωραίο αρχαίο όνομα, μου θύμισε την αδελφή του παππού μου που δίδασκε ράψιμο και κέντημα σε μαθήτριες στις αρχές του περασμένου αιώνα.(μιά φωτογραφία της έχω ανεβάσει το FB). Πολύ ωραίο και το μουσείο της Χασιάς!!! (έχω να πάω εκεί από τα παιδικά μου χρόνια!!). Μου άρεσε που έχουν κορνιζάρει και τα μισοτελειωμένα κεντήματα! Η ονειροπαγίδα του έγινε πολύ όμορφη με την προσθήκη του παλιού πλεκτού, δεν έχει σημασία που δεν πήρε ψήφους, η συμμετοχή μετράει και σ'ευχαριστώ για την αναφορά και την παραπομπή στην δική μου συμμετοχή.
    Τα φλυτζανάκια είναι μούρλια!!!
    Φιλάκια πολλά και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καταρχήν η ονειροπαγίδα είναι για να παγιδεύει τα άσχημα όνειρα, αλλά αν κρίνω από αυτά που φτιάχνεις και μας δείχνεις τα δικά σου όνειρα είναι πολύ πολύ όμορφα. Τα κεντήματα της εξαδέλφη σου είναι θησαυρός, μα και η δουλειά που γίνεται στη Χασια είναι αξιέπαινη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θα θαυμασω και εγω Ρανια μου με την σειρα μου τα ομορφα παλια κεντήματα. ανεκτίμητα κεντηδια αν σκεφτεις πόσες εκατομυρια βελονιες εχεουν περασει απο πανω τους... το πουγκακι για το Αντιδωρο... πρωτη φορα το ειδα....!!
    Για την ονειροπαγιδα σου... θα έλεγα και μονο που έχει μέσα την λέξη όνειρο... την κανει ξεχωριστή..!! με ..η χωρίς βαθμό...ειναι δικη σου δημιουργια... και μην ξεχνάς εμεις οι τελευταιες θα είμαστε πρωτες στην μεταβολή....χι.χι. και επιδή ως σηνηθως καθηστερημενο ειμαι δεν είχα δει την αναρτηση με την κουκλα την κορη σου... τα γαλικα φιλη μου είναι απο τις γλωσες που λατρευω... αν ξαναγενιόμουνα και ειχα ευκαιρία γαλικά θα μαθαινα........ατού ταλέρ.....φιλακιααααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ράνια ,πραγματικός θησαυρός τα όμορφα κεντήματα !! Μπράβο σε αυτούς που τα διατηρούν σε τόσο καλή κατάσταση ! Ίσως πολλά από αυτά μπορούν να αντιγραφούν και από τις νέες κοπέλες και να παραμείνουν ζωντανά και ξεχωριστά .Είχα αντιγράψει ένα σχέδιο της γιαγιάς μου και το έχω ακόμη .Όσο για την ονειροπαγίδα σου είναι υπέροχη και εύχομαι να κρατά όλα τα δύσκολα και να σου μένουν τα όμορφα και τα χαρούμενα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η Λαογραφική μας παράδοση είναι κομμάτι του λαού μας που ευτυχώς κάποιοι άνθρωποι φροντίζουν να τα διατηρούν . Πράγματι αξίζει να επισκεφτούμε και να θαυμάσουμε τα ανεπανάληπτα σχέδια και έργα !!!
    Η ονειροπαγίδα σου με η χωρίς βαθμούς έχει την αξία του χειροποίητου Ράνια μου !!! Πάντα κάτι μοναδικό και σπάνιο έχεις να μας δείξεις και φεύγω από εδώ με μια γλυκιά νοσταλγία!!
    Σε φιλώ γλυκά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Όμορφη η ανάρτησή σου Ράνια και ξεχωριστά όλα όσα παρουσιάζεις! Γλυκαίνει η ψυχή βλέποντας όλα αυτά τα υπέροχα εργόχειρα αλλά και τη ρομαντική σου ονειροπαγίδα! Σου στέλνω τα φιλιά μου και σου εύχομαι μία πολύ όμορφη μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. να ξεκινησω απο την ονειροπαγιδα σου που με μαγεψε εστω και αν δεν την ψηφισα , τετοια λεπτομερεια μπραβο σου !!!!
    Το σεργιανισμα στα φλιντζανακια σου μαγικο ειδα αναμεσα στα αλλα το χοντρο φλιντανι του ελληνικου καφε με τις πρασινες ριγες που ομοιο του ειχε και ο λατρεμενος παππους μου και επινε καθε απογευμα το καφε του μετριο με πολλες πολλες φουσκαλες . Και τελευταιο αλλα πολυ σημαντικο το μοναδικο ξεναγημα στους γιουκους , στα εργοχειρα στα κεντηματα του Συλλογου Φυλασια , μας ξεσηκωνεις Ράνια μου αξιζει ενας περιπατος μεχρι εκει πραγματικα . Τι υπεροχο το ονομα της θειας το ειχα ακουσει αλλη μια φορα στην Θεσσαλια σε φιλω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Superbes broderies !!! Et belle exposition !!!
    Bonne journée !
    Anna

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τα λαογραφικα μουσεία μου αρέσουν πάρα πολύ και πάντα τα επισκέπτομαι όπου κι αν βρεθώ.
    Πολύ προσεγμένο αυτό που μας δείχνεις.
    Τα κεντήματα της ξαδερφης σου είναι πραγματικοί θησαυροί.
    Όσο για την ονειροπαγίδα που είναι όμορφη κι έξυπνη σε πραγματοποίηση, δε μετράνε οι βαθμοί, η συμμετοχή μετράει.
    Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αγαπώ κι' εγώ τα παλιά κεντήματα και όσα μας παρουσίασες είναι θαυμάσια. Την καρδιά μου ομολογώ πως κέρδισε το "Αντίδωρον"!!!!
    Η ονειροπαγίδα - μπομπονιέρα - χάρμα!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανεκτίμητοι όλοι οι θησαυροί που μας έδειξες Ράνια μου!
    Ακόμα και η ονειροπαγίαδα. Γιατί πήρες κάτι που οι περισσότεροι το πετούν και το έκανες πανέμορφο. Ίσως αδικήθηκε από τις φωτογραφίες!
    Εμένα μου άρεσε πολύ!
    Σε ευχαριστώ πολύ που τίμησες το διαγωνισμό και σε περιμένω και στους επόμενους!
    πολλά γλυκά φιλιά! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ομορφα Ρανια μου!!!χαιρομαι που τα μοιραζεσαι μαζι μας. Ειναι σημαντικο να μαθαινουμε κι εμεις!Ευχαριστουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ομορφα Ρανια μου!!!χαιρομαι που τα μοιραζεσαι μαζι μας. Ειναι σημαντικο να μαθαινουμε κι εμεις!Ευχαριστουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Το πουγκί για το αντίδωρο πρώτη φορά το βλέπω και μπορώ να πω ότι εντυπωσιάστηκα!! Δεν έχει τύχει να δω και κανένα να κρατάει στην Κρήτη ή εδώ στην Κύπρο! Σε ευχαριστούμε που μοιράζεσαι μαζί μας τόσα όμορφα πράγματα από την λαϊκή μας παράδοση
    Η ονειροπαγίδα σου είναι πολύ ρομαντική!! Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Aριστουργήματα έπεσαν στα χέρια σου...
    και μπράβο που τα φωτογράφισες για χάρη μας.
    Και το "άλλαξέ το " σου, πολύ ενδιαφέρον κι όμορφο.
    Και πάλι μπράβο γιατί σαν ζουζουνάκι
    τρυπώνεις σε μέρη με εξαιρετικό ενδιαφέρον...
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Grâce à toi j'apprends beaucoup sur les coutumes et les traditions grecques chère Rania. Mais au-delà de quelques différences qui peuvent exister entre nos traditions, il y a le même travail de nos aïeules qui ont brodé tant de chefs-d'oeuvre alors qu'elles avaient des moyens très limités. Elles avaient comme nous le souci d'embellir leur intérieur et avaient un savoir faire que beaucoup d'entre nous ont perdu.
    Heureusement que des musées sont là pour rendre hommage à leur travail.
    Bon week-end à toi.
    Grosses bises.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Τα εργόχειρα τα κεντημένα με μεράκι...πάντα με κάνουν να ονειρεύομαι... είναι η ομορφιά τους που με κάνει να ελπίζω...Σε ευχαριστώ πολύ για όσα είδα σε αυτή την ανάρτηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Υπέροχη η γραμματοσειρά που ανακάλυψες , Ράνια !!!!!!! Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτηση σου !!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. το πουγκάκι για το αντίδωρο μου άρεσε ιδιαίτερα !!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Τα παραδοσιακά κεντήματα και εργόχειρα ασκούν πάντα μια ιδιαίτερη γοητεία σε όλους μας άσχετα αν τα στρώνουμε όλοι σπίτια μας είναι θησαυροί. Εξαιρετική και η δουλειά των κυριών στο σύλλογο έχω διαβάσει και αλλού για τις πρωτοβουλίες τους. Εύγε και για την συμμετοχή σου στο Άλλαξε το της Αριστέας. Καλή εβδομάδα Ράνια μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ανεκτίμητοι οι κεντημένοι θησαυροί σου, Ράνια!!!! Υπέροχα είναι όλα!! Το καθένα έχει τη χάρη του και την ομορφιά του!!
    Να'σαι πάντα καλά, φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Επαναλαμβάνομαι αλλά θα το ξαναπώ: εύγε για την πρωτοβουλία να διασώσεις κομμάτι της λαϊκής μας τέχνης! Ευχαριστούμε και για την βόλτα στην έκθεση! Όσο για την ονειροπαγίδά σου, έγινε υπέροχη. Καλά να περνάς. Την καλημέρα μου & τα φίλια μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Επιστροφή στις ρίζες. Είναι το μόνο που μπορεί να μας σώσει. Τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. πολύ ομορφα! πάντα μου άρεσαν , αν και ποτέ δεν έτυχε να κάνω τέτοια κεντήματα... Τέλεια... κι ο σύλλογος είναι κάτι πολύ καλό!!!... Καλή σας επιτυχια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Γεια!!! Έχω ένα blog το οποίο θα το εκτιμούσα πολύ αν του έριχνες μια ματιά: http://booksfrien.blogspot.gr/ Ελπίζω να σου αρέσει. <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. while previously but my notebook Monster Muscle X crashed. I have since gotten a new one and it took me a while to find this! I also in fact like the theme though.I couldnt agree with you more and Im quite happy someone at last came out and said this. For more ==== >>>>>> http://guidemesupplements.com/monster-muscle-x/

    ΑπάντησηΔιαγραφή